Het verhaal achter de cijfers

We zijn actief in de wereld van accountancy, fiscaliteit en financiën. Dus is het logisch dat u verhalen over cijfers van ons verwacht. Natuurlijk kunnen we u daar alles over vertellen en zullen we dat ook niet nalaten als de situatie daar om vraagt. Maar wat we zeker zo belangrijk vinden, is dat we u ook het verhaal achter de cijfers vertellen. Want het is onze ervaring dat onze klanten daar pas écht wijzer van worden.

17

Een historisch cijfer voor ons land. Ooit telden de Nederlanden namelijk 17 gewesten of provinciën. Het was ook het aantal leden van het college van bewindhebber der Vereenigde Oostindische Compagnie, samen De Heeren Zeventien of De Zeventienen genoemd. Gaat u naar Zweden? Let dan op. 17 is daar namelijk een scheldwoord: 'sjutton också!' ('zeventien, ook!'). Maar het getal heeft ook dichterlijke schoonheid. Er zitten namelijk 17 lettergrepen in een haiku en senryu. En Janis Ian schreef ooit de intense klassieker At Seventeen. 

7

Zoveel dagen zitten er in een week. Het is ook het aantal kleuren van de regenboog. En daarmee houdt de verwondering niet op. Want hoeveel wereldwonderen kennen we? Precies, 7. Menigeen ziet 7 ook als een geluksgetal. Dat komt waarschijnlijk omdat het de som is van de 'heilige' getallen 3 en 4. Bij Miss verkiezingen zal het in elk geval geluk brengen als je in bezit bent van alle 7 schoonheden. Waagt u wel eens een gokje? Eén ding is zeker: opgeteld vormen de stippen op een dobbelsteen langs de weerskanten altijd de som van zeven.

50

De leeftijd waarop de man Abraham, de vrouw Sara ziet. Een persoonlijke mijlpaal. Die kun je trouwens ook samen halen. Als je 50 jaar getrouwd bent, vier je de 'gouden' bruiloft. Een mooie gelegenheid om een rondreis te maken door alle 50 staten van de USA. Of doet u de helft? 50 procent is gelijk aan een half. Het gezegde 'fifty fifty' geeft dan ook aan dat iets gelijk in tweeën is gedeeld. Of dat het voor de helft kans van slagen heeft. En oh ja, 50 is menige snelheidsduivel een doorn in het oog. Omdat het de maximale snelheid is binnen de bebouwde kom. 

24

Zoveel uren zitten er in een dag. Het is ook de naam van een populaire Amerikaanse actieserie die (inclusief de reclame) precies 24 uur duurt. Vast niet geheel toevallig is het ook het aantal cycli in het Chinese zonnejaar. Een kind heeft gewoonlijk 24 tanden in de mond. Lacht zo'n kind al z'n tanden bloot, dan is dat een gouden lach. Zuiver goud bestaat namelijk uit 24 karaat. 24 is ook het aantal majeur- en mineurtoonsoorten in de Westerse muziek. Nou begrijpt u ook waarom Chopin 24 preludes componeerde.

0548...

0548363507 is ons telefoonnummer. Wilt u meer weten over ons verhaal achter de cijfers? Neem dan contact met ons. Dan maken we een afspraak en praten wij u helemaal bij. Wij zijn namelijk gek op cijfers & getallen!

13

Het getal dat we kennen als het ongeluksgetal. Waarschijnlijk om dat het 1 meer is dan twaalf, het getal van perfectie. En als je meer dan perfect wilt zijn (een 13 dus), moet dat wel ongeluk brengen. Zelfs het woord ongeluksgetal heeft 13 letters. Vrijdag de 13e is hier een 'ongeluksdag'; in Spanje is dat dinsdag de 13e. In vliegtuigen wordt bij de nummering van stoelen rij 13 meestal overgeslagen. Na 12 komt dan 14. Sommige grote hotels tellen net zo met hun etages. Wil je de pech wegdrinken, bestel dan vooral geen meter bier. Daar zitten namelijk 13 glazen in. 

14

Nummer 14. De ambassadeur van Nederland die in menig land bekender is dan onze Koningin, de Amsterdamse grachten en de tulpen samen. Johan Cruijff. Onze beste voetballer ooit. Steevast spelend met rugnummer 14. Een prachtig brokje historie. 

46664

Het gevangenisnummer van Nelson Mandela tijdens zijn verblijf op Robbeneiland. In 2005 gebruikte hij het als symbool voor zijn aidsproject. Het getal is als titel gebruikt voor een serie concerten om geld in te zamelen voor aidsonderzoek. Het eerste 46664-concert vond plaats op 29 november 2003 in Kaapstad en is uitgebracht op 3 CD's en DVD. Latere 46664-concerten vonden plaats in Zuid-Afrika, Spanje en Noorwegen. Het getal is ook terug te vinden op elke A1 Grand Prix auto, die daarmee Mandela's project steunen. 

33

Als u iets met natuurwetenschap heeft, is het goed om te weten dat 33 het atoomnummer is van arseen. Maar de meesten van ons zullen toch wat meer met muziek hebben. De generatie van de grammofoonplaten denkt bij 33 dan meteen aan langspeelplaten c.q. LP's. De platen die je op 33 1/3 toeren draaide. Vragen ze je in Spanje om naar de camera te lachen ('say cheese'), dan gaat het: diga treinteen y tres ('zeg eens 33'). Ga er dan meteen even goed rechtop bij staan. En gebruik al de 33 wervels van je ruggengraat zoals het hoort.

4711

4711 is de merknaam van een beroemde Eau de cologne, wat Frans is voor: water van Keulen. De naam 4711 is afkomstig van het huisnummer 4711 aan de Glockengasse in Keulen. Hier werd het reukwater vanaf 1794 gemaakt door de familie Mühlens. Beweerd wordt dat Wilhelm Mühlens het recept in 1792 als huwelijksgeschenk kreeg van een monnik. Het cijfer en zijn betekenis zijn in de eeuwen daarna een eigen leven gaan leiden. Tot in Drenthe toe. Daar gaf de NS de 'strontexpress' naar de VAM het treinnummer 4711.

24
33
13
17
4711
7
14
0548...
50
46664

Bekijk alle cijfers